Info:


Title: Städel Museum extension

Time: 23 aprile 2013
Category: Article
Views: 4662 Likes: 0

Tags: and Wandel Hoefer Lorch + Hirsch Müller , Diller Scofidio + Renfro , Gigon/Guyer , Jabornegg & Pálffy , Kuehn Malvezzi , sanaa , schneider+schumacher , Städel Museum extension , UNStudio

Städel Museum extension

©schneider+schumacher_c Norbert Miguletz_Staedel Exterior 01

Städel Museum extensionFrankfurt am Main, Germany

©schneider+schumacher_c Norbert Miguletz_smaller Staedel Exterior 03 Kopie

The new extension to Frankfurt’s beloved Städel Museum, designed by schneider+schumacher and completed in February 2012, incorporates landscape, light, art, and subtle architecture.

The project is the result of an international competition to design the extension of the Städel Museum in Frankfurt, Germany that would extend exhibition space from 4,000 m2 to 7,000 m2. Among a select group of international architects, including Diller Scofidio + Renfro, Gigon/Guyer, Jabornegg & Pálffy, Kuehn Malvezzi, Sanaa, UNStudio, and Wandel Hoefer Lorch + Hirsch Müller, schneider+schumacher was declared the winner in Spring 2008.

©schneider+schumacher_c Norbert Miguletz_smaller Staedel Exterior 04

schneider+schumacher’s winning design nearly doubled the exhibition area without compromising the openness of the museum— by burying the 27.568 m³ building beneath the museum’s garden.

©schneider+schumacher_c Norbert Miguletz_smaller Staedel Interior 02

 

©schneider+schumacher_c Norbert Miguletz_smaller Staedel Staircase 01

 

©schneider+schumacher_c Norbert Miguletz_Staedel Interior 01

Beneath the gentle hill landscaped upon the museum courtyard, a domed roof— supported by 12 slim reinforced columns— looms over the new exhibition space.

One hundred and ninety-five circular sky lights (varying in diameters from 1.50 m at the outer edge to 2.50 m at the highest point in the center) punctuate the concrete slab. These specially developed “eyes for art” highlight the multi-disciplinary nature of the new extension— the apertures may both be walked upon as a collective art object, while illuminating the underground space with a rich sense of daylight that may be controlled by integrated LED lighting and built-in shading elements. schneider+schumacher envisioned a central axis to extend the museum along its historic spatial sequence.

Städel_Erdsonden_MS

 

Hügel_MS Innenraum_MS Oberlicht_MS

The central foyer and all vertical access points were remodeled to allow wheelchair access. Below the water tables, 160 deep piles anchor the structure to prevent it from floating. The new building also incorporates 36 geothermic piles that extend up to 82 m into the earth to provide heat for cooler months and cooling for warmer months. The compact underground building form, the geothermic heating and cooling strategies, and the large internal heat storage capacity together create an optimal room climate with minimal energy consumption.

grd_EG A_0746-a-grd-u2.pln Schnitt A-A Schnitt B-B

As the Jury declared when awarding schneider+schumacher, “Frankfurt is given not only a distinctive and unique exhibition space, but a state of the art green building too.”

 

Date of completion: February 2012
Developer: Städelsches Kunstinstitut
Architects: schneider+schumacher Planungsgesellschaft mbH, Frankfurt/Main
Project architects: Michael Schumacher, Kai Otto, Till Schneider
Construction management: Hans Eschmann

Project team: Miriam Baake, Christoph Bonke, Karlo Filipovic, Manuel Mauder, Vita Redliha, Iva Resetar, Miodrag Stojsic, Felicitas Adler, Gerhard Breuss, David Bujanowski, Mark Delle, Diana Djekic, Florian Haus, Kerstin Högel, Miriam Huesgen, Patricia Kaufmann, Johannes Klorer, Florian Mieden, Carsten Nawrath, Wolfgang Schneider, Joachim Schulze, Sebastian Stange, Christopher Unger, Tim s+s Städel

Façade consultant: OSD Office for Structural Design
Fire Prevention: Hilla – Sachverständigenbüro für vorbeugenden Brandschutz
Surveyor: Grandjean & Kollegen ÖbVI
Geophysical Consultants: BFM Baugrundinstitut Franke-Meißner und Partner GmbH
SiGeKo (Health and Security Coordination on site): GefAS – Gesellschaft für
Arbeitssicherheit mbH
Gross floor area: Extension 4.151 m² / Total 24.726 m²
Gross volume: Extension 27.568 m³ / Total 115.535m³
Planning and construction period: 03/2008 – 02/2012

 

www.schneider-schumacher.de

Info:


Title: Städel Museum extension

Time: 23 aprile 2013
Category: Article
Views: 4662 Likes: 0

Tags: and Wandel Hoefer Lorch + Hirsch Müller , Diller Scofidio + Renfro , Gigon/Guyer , Jabornegg & Pálffy , Kuehn Malvezzi , sanaa , schneider+schumacher , Städel Museum extension , UNStudio